ANITA HUITFELDT’s
MAGIC KNOTS

 

 

 

 
Anita Huitfeldt stiller ut ved Hardanger Folkemuseum i perioden Mars - Mai 2001

“En poetisk livsfølelse” har Gerd Hennum som overskrift på et av kapitlene i boken ”Magiske Knuter” om Anita Huitfeldts smykkeproduksjon.
Nøkkelordene i Huitfeldts produksjon er: Tid og tålmodighet.  Tid fordi hun knytter knuter.  Gjennom grundige studier. og med basis i søstrene Maurizios innsamlede materiale fra 1800 tallet om makramé. har Huitfeldt knyttet smykker i en uendelig variasjon av knuter.

Tålmodighet fordi knutene er bitte små og mønstrene tidkrevende og nitidig arbeid.  Således representerer Huitfeldt noe av det beste i to verdener:  Håndverkstradisjonene og kunsten.

Det er med denne bakgrunn Hennum snakker om en poetisk livsfølelse.  I boken ”Magiske Knuter” tonesetter fotografen Knut Bry Huitfeldts produksjon gjennom å vise arbeidene i en organisk sammenheng.  Naturen som inspirasjonskilde og medspiller i Huitfeldts former og stil aksentueres. Natur. landskap. løv. stein og frukt blir medspillere i Huitfeldts verden.


 

 

 

 

 

 I likhet med mange kunstnere både før og nå danner opplevelser av naturen og omgivelsene selve fundamentet for det kunstneriske uttrykket. 

Makramé som håndverkstradisjon gjenfinnes i blonder såvel som i sjømannsknop. De historiske linjene er tydelige hos Huitfeldt. Estetisk er smykkene en nytelse.  Men den kunstneriske kreativiteten og håndverksmessige strenghet kunstneren representerer fortaper seg ikke i estetisering. Hun bruker makramé med strenghet og stram linjeføring. men også til å skape liv og poesi i kurver og organisk inspirerte former.


 

Anita Huidfeldt (født 1913) hadde sin første separatutstilling i 1978. 65 år gammel. Til sammenligning var tekstilkunstneren Gudrun Anker 71 da hun debuterte.  I løpet av årene siden debuten har Huitfeldt markert seg som en nyskapende. spennende og kreativ kunsthåndverker.  Som så mange andre har hun fått en større status i utlandet enn hjemme. og det er derfor en ekstra stor glede for Stiftelsen 3.14 å få lov til å åpne denne utstillingen få dager før FORMAT Kunsthåndverk viser den årlige mønstringen ”Se norsk kunsthåndverk” i etasjen under.
 
Med denne utstillingen sier vi nettopp:  ”SE! - Norsk Kunsthåndverk!”